trešdiena, 2014. gada 26. marts

Oda garajiem svārkiem

....Aizver acis un atsauc atmiņā pagājušas vasaras pirmo dienu, kad uzvilki garo kleitu vai
svārkus…Kādas bija sajūtas? Kāda brīvība, vieglums, plandošā auduma maigums… Kā izmainījās tava stāja un gaita…

Jau divus gadus staigāju svārkos. Arī agrāk staigāju, tomēr džinsi, atklāti runājot, bija biežāk. Vēl neesmu saņēmusies atbrīvoties no biksēm, kas iegūlušas plaukta tumšākajā stūrī, bet jūtu, tas brīdis nav aiz kalniem. Pagājušo nedēļu ienāca prātā uzvilkt džinsus un aizskriet uz veikalu. Ziniet, jutos ne savā ādā, ļoti nepierasti un nekomfortabli… 

Savas darbošanās ietvaros, pastāvīgi runāju par sievišķību, enerģijām, tai skaitā arī par apģērba nozīmi. Tomēr šajā rakstā vēlos padalīties, kas ir mainījies manī pašā un, ko dzirdu no meitenēm, kuras izvēlās valkāt svārkus ikdienā, arī darbā un mājās. 

  • Uzvelkot svārkus uzreiz mainās noskaņojums- arī mājās, pat ja nav plānots iziet, jau no paša rīta gribās uzpraust matus un ielikt auskarus. Reizē ar kleitām atnāk arī aksesuāri un pucēšanās prieks.
  •  Sākot valkāt svārkus, vairs negribās uzņemties vīriešu pienākumus, un pat smagu maisiņu no veikala Tev kāds gribēs palīdzēt aiznest līdz mašīnai.
  • Rodas iekšējais rimtums, nevēlēšanās strīdēties, dusmoties, vai stresot, kā agrāk. Jo iekšēji jūti, ka tā nav sievietes īstā daba.
  • Vīrieši sāk attiekties pavisam savādāk- biežāk dāvināt ziedus, komplimentus, vēlas atvērt durvis un visādi pakalpot. Vispār uz ielas uz tevi atskatās ne tikai vīrieši, bet arī sievietes, jo ārpus vasaras sezonas, garos svārkos tu izcelies džinsoto sieviešu pūlī.
  • Kļūst daudz vieglāk kaut ko palūgt, tā sievišķīgi, ar smaidu. Vīrietim rodās vēlme tevi aizstāvēt, sargāt un lolot.
  • Svārkos ziemā ir siltāk! Jā, jā! Kamēr džinsi piesalst pie kājām, tikmēr zem svārkiem veidojas silta telpa vienalga, cik grādu zem nulles arī rādītu termometra stabiņš.
  • Ticiet vai nē, mainās pat hormonālais fons- vieglākas un īsākas mēnešreizes, lēnāk aug apmatojums, mazākas garastāvokļa maiņas, uzlabojas ādas un matu stāvoklis.
  • Parādās vēlme vairāk nodarboties ar sievišķīgām lietām, rokdarbiem, mainās attieksme pret ikdienas mājas darbiem un sadzīviskiem pienākumiem.
  •  Rodās vēlme sevi pilnveidot, attīstīt, apgūt jaunas prasmes, mīlēt un lutināt sevi.
  •  Enerģijas pieplūdums ir pamanāms jau no pirmās reizes, kad uzvelc svārkus- tā ir tā sajūta, ko lūdzu atcerēties raksta sākumā. Ir daudz vairāk enerģijas un, galvenais, vēlmes un iedvesmas iet un rīkoties.
  • Ir vieglāk sajust sievišķās enerģijas maigo, mierīgo, paļāvīgo plūdumu. Sieviete iet pa dzīvi, iekšējā miera apstarota, paļaudamās, ka ‘’pasaule griežas ap viņu’’

Uz visas vēstures fona, sievietes bikses nēsā salīdzinoši pavisam nesen. Vai esi uzdevusi jautājumu sev, kādēļ tā? Kādēļ vēl 100 gadus atpakaļ sieviete svārkos gāja gan siena pļavā, gan uz kūti, gan valkāja ikdienā mājās?

Paskatīsiemies uz to no enerģētikas viedokļa.

Sievietei ir svarīgi uzņemt zemes, ‘’mārisko’’ enerģiju, piepildīt sievišķo centru ar pavisam citādas kvalitātes enerģiju. Sievišķā enerģija ir maiga, līgana, viegla, harmoniska, tā ir pilnīgi pretēja aktīvajai, uzstājīgajai vīrišķajai enerģijai.

Klasiskā svārku forma ir tāda, kura no jostas vietas paplatinās uz leju, savācot no zemes enerģiju. Pietam, svārkiem kustoties, zem tiem veidojas tā saucamie torsionu, jeb vērpes lauki, kas vairākkārt pastiprina šo enerģiju un nogādā taisnā ceļā uz sakrālo čakru.

Pastāvīgi nēsājot svārkus, sievietes novēro, ka palielinās enerģijas daudzums, un seksualitāte. Pastiprinās sievišķās īpašības- vieglums, maigums, uzticēšanās, atvērtība, spontanitāte…

Agrākos laikos sievietes nēsāja garus un kuplus svārkus līdz zemei, jo saņēma enerģiju no zemes, turpretī vīrieši, savu vīrišķo enerģiju saņem no debesīm, caur kroņa čakru.

Ļaudis bieži apmeklēja īpašās spēka vietas, lai uzņemtu šīs enerģijas- sievietes svārkos, apsedzot galvu ar lakatu, lai enerģija nekur neizietu, bet vīrieši atsegtām galvām, bikses liekot zābakos ar tādu pašu mērķi- nezaudēt šo enerģiju, bet uzkrāt.


Tātad gari svārki palīdz sievietei uzņemt un krāt sevī savu sievišķo spēku, padara to stipru. Kas notiek, kad sieviete staigā īsos svārkos?

Esmu jau runājusi, ka tādejādi sieviete ‘’strādā’’ uz vīriešu instinktiem, kas ilgtermiņa attiecību veidošanai nepalīdz. Tomēr ir vēl kāda lieta: kad sieviete nēsā īsus svārkus, tā piesaista apkārtējo skatienus. Bet skatieni ir dažādi. Un, ja uz viņu skatās vīrietis, kas viņu iekāro, smalkajā līmenī viņš paņem viņas enerģiju.

Protams, ir citi laiki. Un arī tajā ir savs skaistums, jo šobrīd ir ļoti lielas iespējas ‘’spēlēties’’ ar savu stilu, tēlu. Agrāk īsi svārki, vai apspīlētas bikses sievietei būtu kaut kas neiedomājams! Un, ja savu reizi atļausies svārkus virs ceļgala, vai elegantas bikses, tas tikai padarīs tevi dažādāku un interesantāku.

Šodien, es tikai vēlējos atgādināt, ka apģērbs ir ne tikai mūsu tēls, bet arī iekšējās būtības attēls un instruments. Kā mēs ģērbjamies, kā mēs sev pasniedzam, -tas ir signāls apkārtējai pasaulei.

Ir pavasaris, nāk vasara, kad mēs daudz vairāk gribēsim priecēt sevi un apkārtējos ar krāsainām un košām kleitām, ar savu sievišķību un skaistumu.

Viens no uzdevumiem, kurus dodu savās ‘’meiteņu dienās’’ ir sākt nēsāt svārkus. Kaut vai mājās, iesākumam. Pēc tam gan meitenes stāsta, ka ar laiku tos gribās vilkt biežāk un biežāk. Ka izrādās nemaz nav grūti braukt garā kleitā ar mašīnu, un šefs darbā ir sajūsmā un kolēģi uz tevi vien skatās...

Es ceru, ka reiz paskatoties pa logu, lielākā daļa sieviešu staigās skaistos, krāsainos svārkos vai kleitās. Tāds sapnis J Un, es patiesi priecājos, ka arvien vairāk sieviešu to atļaujas. Atļaujas un sāk apjaust, ka tā ir daudz vieglāk sekot savai sievišķajai būtībai: justies kā sievietei, uzvesties kā sievietei, iet pa sievietes ceļu: sievišķīgi.

Kleitas un frizūras, šalles un rotas- tas viss ir mūsējais. Bet bikses- tās lai paliek vīriešiem! :)



Inta Blūma, 5.marts, 2014
P.s. Raksts kopā ar folkloristes Ivetas Medenes viedokli bija publicēts 19.marta ''Ievā''

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru