ceturtdiena, 2014. gada 9. janvāris

Pavasaris Kaukāzā

2014.gada 22.aprīlis-3.maijs

Varbūt mēs neaizdomājamies, kādēļ mūs velk uz vienu vai otru zemi, kādēļ mēs izvēlamies tieši šos galamērķus un citreiz pat ne vienu reizi vien…It kā taču ir tik daudz, kur aizbraukt un, ko redzēt, bet iekšējā sajūta saka priekšā: ‘’jābrauc uz tieši uz turieni’’

No garīgā skatu punkta, mēs dodamies tur, kur esam jau kādreiz bijuši, kur ir palikušas kādas ‘’karmiskās astes’’. Nav svarīgi, vai mēs to apzināmies vai nē, tie, kas ir bijuši manās grupās, visi kā viens atzīst, ka dzīve pēc šiem braucieniem tiek iedalīta laikā pirms un laikā pēc… Procesi ir daudzslāņaini, izdzīvojas gan katram individuāli un dziļi personīgi, gan mijiedarbojotes ar grupas dalībniekiem, gan piedzīvojot atklāsmes caur mūsu dziedāšanu spēka vietās, gan caur pastaigām, kad uzkāpjot kalnā Tu saņem dāvanā visu pasauli pie kājām! Un tajā brīdī saproti, ka katrs mirklis, ko ir lemts piedzīvot ir milzīga dāvana!

Ne meditācijās, ne dziedāšana nav obligāta- katrs seko savām sajūtām: ja vēlās pievienojās, ja vēlās pavada šo laiku vienatnē…

Grupa kļūst kā vienots organisms un programma kļūst otršķirīgs faktors- mēs esam brīvi apstāties
jebkurā vietā, lai baudītu pastaigu, pikniku, lai iegrieztos apskatīt kādu ciemu, vai ieleju…

Lai arī šos ceļojumus saucu par sakrālajiem, izvēloties enerģētiski spēcīgākās vietas, kas bieži vien tūristu galamērķos nemaz nav, tomēr uzskatu, ka, lai līdzvarotu savu dzīvi ir nepieciešams viss: izbaudīt ēdienu, vīnu, sajust pilsētas dunu, vietējo iedzīvotāju kolorītu un kultūras mantojumu un dabas krāšņumu.



Divas kaimiņu valstis- Armēnija un Gruzija, kurās dominē kristīgā tradīcija, ar samērā lielu arābisko kaimiņvalstu ietekmi gan arhitektūrā, gan kultūrā.

Armēnija, kura aizņēma kādreiz arī tagadējo Turcijas, Azerbaidžānas un Gruzijas teritoriju (tās valstis vēl nebija formējušās) un kartēs pastāvēja reizē ar Seno Ēgipti un, iespējams arī Atlantīdu.
Armēnijas arhitektūras un arheoloģijas atradumi tiek datēti ar laiku pirms Šumeru un Ēģiptes civilizācijām. Karahunča, senā observatorija, kuru apmeklēsim tiek datēta ar laiku 9.5 tūkst.gadu atpakaļ!!!! Pēc Bībeles tieši pie Ararata kalna piestāja Noasa kuģis pēc Lielajiem plūdiem, un tieši no turienes nāk mūsdienu civilizācija… Armēnijai piemīt vislielākā transformējošā enerģētika, kādu esmu piedzīvojusi, līdztekus klusai apbrīnai par šo spēcīgo tautu, kura ir pieredzējusi visu iespējamo, bet spējusi saglabāt savu valodu, unikālo alfabētu, kultūru un zemi, kuru dēvē par muzeju zem atklātas debess.

Gruzija, kas, mums latviešiem šķiet pazīstamāka, aizrauj ar savu dabu, dzīvesprieku, ēdieniem,
viesmīlību… Gruzija ir bauda. Gruzija ir deserts mūsu ceļojuma otrajā daļā, kad atslābt, atvērties viens otram, varenajiem kalniem, vīna garšai, Tbilisi nakšu burvībai un pirts baudījumam. Tvert mirkli un līdz kaulu smadzenēm izjust to, cik skaista ir dzīve!


Programma



22.aprīlī plkst. 21.00 grupas (pašlaik esam 25) pulcēšanās Rīgas lidostā, lidojums uz Tbilisi ~3h. Naktī pārbrauciens (~110km) uz Aghpatu, Armēnijas pierobežas pilsētiņu, apmešanās burvīgā kalnu viesnīciņā, pasakaini krāšņajā Diližanas reģionā.

Šeit nakšņosana divas naktis, pastaigas kalnos, grupas iepazīšanās, pikniki, kaukāza reģiona ēdieni, mūsu dziesmas…
Armēnija

1.diena, 23.aprīlis



Ahpata- Sanahin- Horomayri klosteri un senās svētvietas Diližanas reģionā. Pastaiga kalnos.











2.diena, 24.aprīlis

Dodamies ceļā uz Armēnijas otru pusi, Turcijas virzienā: Hagarcinas klosteris- Parz Lich (dzidrais ezers)apskate un dižais Sevana ezers (izbrauciens ar kuģīti) ar Sevanavank klosteri. Nakšņošana pilsētiņā Jeghegnadzor pa ceļam uz Tatevas aizu.









3.diena, 25.aprīlis

Unesco mantojums, unikālā Tatevas aiza un garākais funikuliera ceļš pasaulē (6km), senās kulta vietas vietā uzceltais Tatevavank klosteris. Funikulieris- 10Eur





Karaunča (Zorac Kareer)- spēka vieta, iespējams senākā pasaulē observatorija-7,5 tūkst.p.m.ē.,
salīdzinoši Stunhedža 3 t.gp.m.ē. Tieši šo vietu vairākums no mūsu iepriekšējās grupas atzina, kā vienu no tām vietām, kas atstāja vislielāko iespaidu. Šīs vietas vēsture sniedzas uz pusi tālāk kā Senā Ēģipte vai Šumeru civilizācija…


Noravankas klosteris ar vienīgo pasaulē Dieva vizuālo attēlojumu, pa ceļām uz kuru var vērot iespaidīgās sarkanās klintis un tuneļviedīgo aizu, caur kuru brauksim.

Vēlu vakarā ierašanās Erevānā.



4.diena, 26.aprīlis


No rīta brauciens uz tuvējo Gegardas klosteri, kurš ir daļēji klintī iebūvēts, ar neatkārtojamo it kā daudzbalsīgo akustiku…

Garni- vienīgais bijušajā PS teritorijā saglābātais pagānu templis (3Eur)

Vernisāža- aizraujošs un neaprakstāms, nedaudz austrumniecisks amatnieku tirgus, kurā, šķiet var dabūt jebko-mūzikas instrumenti, ādas izstrādājumi, milzumdaudz rotu, trauki, suvenīri…. No turienes ir visgrūtāk dabūt ārā u n savākt grupu :)

Līdz vakaram brīvais laiks Erevānas apskatei. Vakariņas
restorānā un koncertprogramma slavenajā Terases klubā, no kura paverās skats uz Araratu…





5.diena, 27.aprīlis


Zvartnoca- ēras sākumā, tajā laikā vienīgā pasaulē lokveida sakrālā celne, arī uzcelta senā spēka vietā, ar apbrīnojami maģisku enerģētiku.

Amberda – cietoksnis un baznīca, no kuras paverās pasakains skats uz kalnu ainavu, sena kulta vieta.

Tālāk dodamies Gruzijas robežas virzienā, garš pārbrauciens (2-2,5h līdz Gruzijas robežai). Uz robežas mainās gidi un autobusi.

27.aprīļa vakarā ierodamies (~3,5h no Armēnijas robežas) burvīgajā Mīlestības pilsētiņā- Signagi, kurā pavadīsim divas naktis. 

Gruzija

6.diena, 28.aprīlis

Sighnagi- - Mīlestības pilsēta http://www.ilovegeorgia.net/sighnaghi/ - Nekresi klosteris- viena no pirmajām kristiešu http://reports.travel.ru/letters/2013/01/211171.html) , no kura paverās skaists skats uz Alazanas ieleju. Vieta ar spēcīgu enerģētiku, kurā pirms klostera atradās pagānu templis.
Mūsu Gruzijas gids GIO




Pēc tam dodamies uz Bodbe NUN sieviešu klosteri, pie kura esošais aukstais avots ir izslavēts ar savām brīnumainajām dziedināšanas spējām. Stāsta, ka 3 reizes iemērcoties šajā avotā ar patiesu ticību, var dziedināties no jebkuras kaites.

Vakarā atgriežamies Signagi.



7.diena, 29.aprīlis

Signagi- David Gareji. Cauri pilnīgi citai- stepju tuksnešainai ainavai dodamies un David Gareji -
rožaini dzeltenā smilšakmenī iecirstu 6.gadsimta kalna alu klostera kompleksu ar senām freskām, pa daļai pāri Azerbaidžānas robežai, stāva kalna nogāzē, Unesco mantojums. Tur 3 stundu kāpiens ar pikniku, seno alu apskate, pastaiga pa kalnu grēdas ‘’muguru’’’ar neaptverami skaistu skatu pāŗi Azerbaidžānas plašumiem.

Vakarā ierodamies Tbilisi un dodamies baudīt izslavētās sēra pirtis! Nakšņošana Tbilisi.



8.diena, 30.aprīlis


Tbilisi- Mcheta- Kazbegi(Gergeti klosteris 2200m). 

Mcheta- Gruzijas svarīgākais kristietības centrs kopš 10.gadsimta Aragvi un Mtkvari satekā, Jvari klosterbaznīca un Gruzijas galvenais dievnams Svetichoveli (UNESCO), ainas ar tā spilgtajiem apmeklētājiem, Ibērijas karaļu kapiem un Sv.Nino relikvijām.

Tālāk dodamies ceļā uz vareno Kazbegi virsotni.

Galā 1.5 stundu pārgājiens no Kazbegi 1700m līdz Gergeti 2200m, vai arī pārbrauciens ar džipiem. Nakšņojam vienkāršā viesu namā Kazbegi kalnos.




9.diena, 1.maijs

Kazbegi- Vardzia –Tbilisi

5.stundu pārbrauciens līdz Vardzia - ļoti efektīgam kraujas malas alu kompleksam uz Turcijas
robežas. Pastaiga pa dziļām tumšām alām, kurās būs nepieciešams lukturītis. Vakarā pastaiga un nakšņošana Vardzia pilsētiņā


10.diena, 2.maijs

Vardzia- Tbilisi, 3.5 stundas ceļā, kurš pavērs brīnišķīgus skatus uz kalnu ainavām un ezeriem. 

Tbilisi pilsētas iepazīšanas ekskursija, vakarā restorāns ar tradicionālajiem ēdieniem un Kaukāza deju šov-programma.

11.nakts, 3.maijs- transfērs uz lidostu.



·




Ieskatam :
Armēnija



Deja, kas raksturojo Gruziju 

Un: http://www.youtube.com/watch?v=zFkneCBdX8g

M
Mūsu Gruzijas gids Gio (Georgs)- ar savu sirsnību, zināšanām, skaistajie tostiem, garīgumu un patiesumu iekaroja mūsu sirdis pirmajā pazīšanās stundā... Šobrīd viņš plāno šīs 5 dienas padarīt par skaistākajām dienām šajā gadā...

Jāpiebilst, ka tādi paši plāni ir arī Vazgenam, mūsu Armēnijas gidam!:) Vazgens nav profesionāls gids, bet gan mākslinieks, dizainers un vienkārši sirsnīgs mūsu grupas pavadonis.

Cerams, ka arī šoreiz pierunāsim viņu uzspēlēt kādā templī saksofonu vai slaveno Armēnijas duduku!:)

Lai top!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru