otrdiena, 2014. gada 4. februāris

Par krātiņiem, būrīšiem un rāmīšiem...


Vai Tev mājās kāds dzīvnieciņš būrītī? Krāsains papagailītis, piemēram? Kā Tu domā, viņš jūtas?
Teiksi, ka lieliski...jo tu taču labi par viņu rūpējies: pabarots, aprūpēts, priecīgi čivinot mēģina nodibināt draudzību ar savu attēlu spogulī...bet varbūt viņam pat ir iedota iespēja satikt dzīvesbiedru..
Kādu pasauli redz šis būrī izaugušais un neko citu neredzējušais putniņš? Būris ir visa viņa pasaule. Un tā roka, kas parādās, lai iedotu kārtējo barības devu, varbūt tam šķiet, kā paša Dieva visvarenā roka!
Viņš nekad nav pazinis savu īsto pasauli, sev Dieva paredzēto dabisko vidi. Vidi, kurā viņš var brīvi lidināties no koka uz koku, no zieda uz ziedu, kopā ar tauriņiem, krāsām, smaržām un vēju, vīt ligzdu un dzīvot savu dzīvi... To vidi, kurā viņš var izpausties pilnā mērā, visā dabas paredzētajā ritmā un kārtībā.
Tā vietā, Dieva lomu ir izvēlējies uzņemties cilvēks, iedodot tam nosacītu drošības sajūtu mazā, ierāmētā pasaulītē, ar mākslīgu barību un spogulīti, lai nebūtu tik vientuļi...
Iedomājies uz mirkli, kādu pasauli redz un uztver papapagailītis būrītī un, kādu viņa sugas brālis lidinoties virs krāšņajiem tropu mežiem?


Šo ainiņu zīmēju, jo lielākā daļa cilvēku, diemžēl arī dzīvo šādā būrī, īstenībā pat vairākos. Tikai atšķirībā no putniņa, tā ir cilvēka paša izvēle.
Arī tiem, kas sāk apzināties, ka ārpus būra ir krāsaināka un lielāka pasaule, ir ārkārtīgi bail iziet no sava krātiņa, kurā valda iluzora drošība, ko ir radījusi Sistēma.
Sistēma izmanto visdažādākos paņēmienus, lai tu domātu, ka krātiņš ir pati labākā un pareizākā izvēle. Reliģija, zinātne, izglītība, medicīna, banku sistēma, masu mēdiji, sabiedrības tikumi un likumi- viss kalpo Sistēmai. Bet ne par Sistēmu būs stāsts. Jo tavs būrītis nav aizslēgts- tu vari jebkurā brīdī saņemties un iziet, apzinoties, ka Sistēma nav tā Dieva roka, kas Tevi baro, pasviežot tev kārtējo surogātbarības devu... Dieva roka ir pavisam kas cits...

Nav viegli spert pirmos soļus pretī brīvībai, jo, kamēr to neizdarīsi, nespēsi pacelties spārnos arvien
augstāk un ieraudzīt visus iespēju apvāršņus...
Nav viegli sākt apšaubīt visu, ko līdz šim esi pazinis un uzskatījis par pareizu: audzināšanu, izglītību, sabiedrībā pieņemtos un uzspiestos kritērijus par to, kādam tev ir jābūt, lai tevi novērtētu, lai tu varētu justies veiksmīgs un pilnvērtīgs, lai tev būtu iluzorā cerība uz laimīgu un harmonisku dzīvi...

Uzzīmēsim vēl vienu ainiņu:
Kāds cilvēks mūsu sabiedrībā tiek uzskatīts par veiksmīgu?
Izaudzis labā ģimenē, ieguvis augstāko izglītību, atradis labi apmaksātu un gana prestižu darbu. Apprecējies, divu bērnu (vēlams puika un meitene)vecāks. Ir personīgā māja (vēl labāk arī vasarnīca) un mašīna (ne vecāka par 5 gadi).
Šādu cilvēku sabiedrība dēvēs par veiksminieku.

Kā jūtās šāds cilvēks patiesībā?
Kā darba zirgs, kam katru dienu jāskrien, lai uzturētu savu ģimeni, izskolotu bērnus, samaksātu kredītu par māju un mašīnu. Viņam hroniski pietrūkst laika sev pašam, savai pašrealizācijai, saviem hobijiem, savām attiecībām un saviem paša bērniem. Viņam šķiet, ka visa dzīve ir tikai darbs, skriešana, pienākumi un atbildība...visbeidzot stress, depresija, veģetatīvā distonija, kuņģa čūla utt...
Un viss lielākoties tikai tādēļ, lai tevi novērtētu citi... Jo, ja apkārtējie novērtēs, ja tu atbildīsi šiem sabiedrības standartiem, tas liks tev justies, ka tu esi kā vērts. Esi vērtīgs. Jo pats par sevi tu vērtīgs nejūties...

Ko līdz skriešana, ja neesi uz pareizā ceļa?

Mīļās māmiņas, lieliet, slavējiet, atbalstiet savu mazo. Katru dienu aplieciniet, cik mīlēts, skaists, talantīgs, spējīgs, drosmīgs, brīnišķīgs un unikāls ir jūsu bērns! Viņš izaugs un būs pašpietiekams, viņam nevajadzēs līst būrī, lai sajustos pareizs un pieņemts. Varbūt viņš izvēlēsies muzicēt stacijas tunelī, vai apceļot pasauli ar ‘’stopiem’’, bet viņš to darīs ar prieku un aizrautību! Viņš jutīsies brīvs un laimīgs!
Mūsu paaudzei to neiedeva, mums vajadzēja izpelnīties mīlestību, atzinību utt., caur labu uzvedību, atzīmēm... Un daudzi no mums to turpina arī pieauguši- pelnīt atzīmes... Bet ne dzīvot.
Un tas ir dubultkrātiņš, kurā sevi ieliekam. Viens ir mūsu pašu uzliktais- par to, kas ir vai nav pareizi, pieņemams utt., otrs ir konkrētās sabiedrības un kultūras diktēts.

Gan jau daudzi no jums ir aizdomājušies par šiem krātiņiem, vai ne? Šoreiz es tikai uzdošu dažus jautājumus pārdomām
Divas cilvēkam svarīgās sfēras ‘’darbs’’ un ‘’laulība, krievu valodā skan ‘’работа’’(no vārda vergs) un ‘’брак’’ (Хорошее дело браком не назовешьJ). Interesanti kādēļ?
Starp citu, antīkajā pasaulē cilvēku, kuram bija jāstrādā, sauca par pāriju. Viņš brīvo cilvēku sabiedrībā bija atstumtais. Tieši brīvais laiks, ko cilvēks varēja veltīt sev, saviem vaļaspriekiem, bija tas, kas atšķīra brīvo pilsoni no verga. Otium, latīņu vārds brīvā laika apzīmēšanai, nozīmē laiku patiešām svarīgām lietām- filozofijai, mākslai un publiskām lietām. Negotium (nodarbošanās-lat.) –ir ideāla noliegums. Antīkie domātāji pat uzskatīja, ka darbs bojā raksturu. Šī iemesla dēļ amatnieki Romā nedrīkstēja ieņemt valsts amatu, bet politiķi, runasvīri, tiesneši tāpēc nestrādāja, bet rūpējās par saviem vaļasbrīžiem. (pēc N.Volfa)
Kas attiecas uz ģimeni, tad salīdzinot ar Zemes 4,5 miljardu gadu vecumu, ģimene mūsu izpratnē, kā veidojums pastāv pavisam nesen. Vēl neilgi pirms mūsu ēras, terminu ‘’tēvs’’ nemaz nepazina, jo cilvēki nezināja par saistību starp seksu un bērnu dzimšanu. Tātad par tēva lomu, par ko tik daudz plaši runā mūsdienās, nemaz nevarēja būt ne runas. Lielākoties, līdz 5 gadu vecumam bērni bija pie mātes, vēlāk tos audzināja kopiena.
Es nebūt nedomāju, ka darbs un ģimene tas ir kaut kas slikts. Ja darbs un ģimene sniedz prieku, pašrealizācijas, harmonijas un laimes sajūtu- tad viennozīmīgi tu esi uz pareizā ceļa...

‘’Kur sākās pienākums, tur beidzās Mīlestība’’/A.Reiters
Un šeit prasīt prasās parunāt par pienākuma apziņu, kas ir no sabiedrības tiek mums nolikta cilvēka pamatvērtību skalā.
Kāda ir tava sajūta, kad celies agri no rīta, lai ietu uz darbu, uz kuru dodies tikai, lai pelnītu naudu? Kāda ir sajūta, kad jāgludina krekli vīrietim, kurš tevi neciena un nenovērtē? Kāda ir sajūta braukt pie radiem, ar kuriem tev sen jau vairs nav nekādas pozitīvas emocionālās saiknes (vai nekad nav bijusi)? Godīgi... vai tādai sajūtai var blakus stāvēt Mīlestība?
....

Vai Tu vari iztēloties savu dzīvi ārpus krātiņa? Visās krāsās, smaržās un sajūtās? 
Kad Tev ir laiks pašam sev, saviem bērniem, attiecībām, vaļaspriekiem, savam sirds aicinājumam? Kad Tev ir drosme uzlidot arvien augstāk, lai ieraudzītu lielākus plašumus un atļautu sev to, par ko tagad pat iedomāties nespēj?




Zini, tieši ārpus būriem, rāmjiem un krātiņiem atrodas mūsu dabiskā, Dieva paredzētā vide un vieta J
Tiekamies tur? J




 Paskaties šo! Kādas izskatās acis dzīvniekiem krātiņos. Tādas acis ir arī daudziem no mums.



Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru